از آنجایی که علم فیزیوتراپی دارای گستره فراوانی است نمی توانیم برای آن یک تعریف جامع و کامل داشته باشیم ولی به علمی که به کمک الکتروتراپی، روش های شوک دهنده و تجویز تمرینات ورزشی به برخی از آسیب دیدگی های جسمی تسکین می دهد و یا تا حد قابل توجهی دردهای مزمن را کاهش می دهد فیزیوتراپی گویند.
نگاهی کوتاه به تاریخچه فیزیوتراپی
به طور کلی خاستگاه و زادگاه علم فیزیوتراپی در قاره آسیا است. چینی ها نخستین افرادی بودند که توسط هنر رزمی کونگ فو با هدف بهبود تنفس، درمان آرتروز و اصلاح موقعیت بدن به علم فیزیوتراپی ایمان آوردند. حدود هزاران سال قبل هندی ها و یونانی از هیدروتراپی (آب درمانی) به منظور تسکین دردهای مفصلی استفاده می کردند. در 450 سال قبل از میلاد مسیح بقراط پزشک یونانی بر انجام فعالیت بدنی تاکید کرد که می توان گفت این نخستین گام برای معرفی علم فیزیوتراپی در قاره اروپا بود.
فیزیوتراپیست کیست و چه وظایفی برعهده دارد؟
متخصصان بهداشت و درمانی که خدماتی را در جهت شناخت عامل بروز آسیب های جسمی و حرکتی ارائه می دهند و راهکارهای تسکین دردهای مفصلی و ماهیچه ای را پیاده سازی می کنند، فیزیوتراپیست نام دارند. فیزیوتراپیست ها در جهت جلوگیری از آسیب های مفصلی، بهبود عملکرد بدن و احیاء اثرات ناتوانی بدن نقش پررنگ و مهمی دارند.
گستردگی دانش فیزیوتراپی در درمان آسیب های جسمی و حرکتی
در نگاه اول شاید هر شخصی تصور کند که دانش فیزیوتراپی و راهکارهای فیزیوتراپیست ها تنها محدود به ناهنجاری های استخوانی و مفصلی باشد یا حتی عده ایی گمان می برند که فیزیوتراپی صرفا تکنیک های ماساژ است اما چنین تصوراتی اشتباه است. علم فیزیوتراپی علاوه بر گستردگی در تکنیک ها، مهارت ها و ابزارها، تاثیر زیادی در تمامی بخش های سیستم بدن دارد و در راستای بهبود آسیب های جسمی و حرکتی قدم بر می دارد پیشرفت علم فیزیوتراپی سبب حفظ و بقا عملکرد جریان های الکتریکی مغز شده است.
نقش فیزیوتراپی در درمان فلج بلز
طب سوزنی از جمله اعمال و ابزاری است که دانش فیزیوتراپی در اختیار فیزیوتراپیست ها قرار داده است فیزیوتراپیست ها می توانند توسط سوزن ریز و استفاده از در سطح پوست تا حدودی به تسکین درد ها کمک کنند اما از آنجایی که طب سوزنی سبب شک گرایی خواهد شد و ممکن است پیامدهای غیر قابل جبرانی را برای بیمار در پی داشته باشد تا حدودی فیزیوتراپیست ها از آن استفاده نمی کنند. استفاده از سوزنکاری خشک یا درای نیدلینگ که شباهت زیادی به طب سوزنی دارد امروزه بیشتر مورد توجه فیزیوتراپیست ها قرار دارد. از سوزنکاری خشک در درمان دردهای مزمن و حاد عضلات بدن بویژه در ناحیه کمر استفاده می شود.
در سال های اخیر نیز در دانش فیزیوتراپی تجهیزات الکتریکی زیادی پا به عرصه گذاشته اند. استفاده از امواج صوتی و الکترومغناطیسی توسط این تجهیزات نقش بسزایی در درمان آسیب های مختلف حرکتی بویژه کاهش دردهای عضلانی و مفاصل داشته اند. به این علم در فیزیوتراپی، الکتروتراپی گفته می شود. دستگاه هایی همچون لیزر، تنس، تکار، مگنت، اولتراسوند، اینترفرنشیال و … در الکتروتراپی نقش بسیار زیادی دارند.